zaterdag 13 september 2014

Fort Everdingen

Vandaag is het open monumenten dag en kunnen we gelukkig Fort Everdingen gaan bekijken. Het staat nu te koop einde van het jaar horen we wat voor bestemming het gaat krijgen. Ik hoop persoonlijk zelf een crematorium (dit is een van de opties). Waar vind je zoveel rust. Maar we zullen het gaan zien wie het aandruft zo enorme klus. maar wij waren al vroeg aanwezig met vele met ons. je komt binnen in gebouw D de centrale Geschutstoren. Gebouwd tussen 1845 en 1847. Dit is het eerste bouwwerk van Fort Everdingen. Oorspronkelijk was de centrale geschutstoren volledig omgeven door een 4 meter brede fortgracht met een ophaalbrug voor de toegangspoort. Buiten de fortgracht lagen vier grote bastions met aarden wallen. De volledige ondekelderde bakstenen geschutstoren, die rondom in alle richtingen granaatvuur kon afgeven, is 19 meter hoog en gefundeerd op 1356 palen van circa 18 meter lang. De massieve bakstenen muren op de begane grond zijn 3,21 meter dik aan de oostelijke (vijandelijke) zijde en 1.76 meter aan de westelijke zijde. De doorsnee is circa 39 meter.

Gebouw C - contrescarpgalerij. In 1874 werd ter bescherming van de militair strategisch verouderde geschutstoren (door introductie getrokken loop en brisantgranaat) een deel van de fortgracht gedempt en een beschermde contrescarpgalerij gebouwd. De contrescarpgalerij is een halfronde aarden wal van 7 tot 9 meter dikte rondom de noord- een oostzijde van de geschutstoren. In de wal is een bakstenen  galerij met twee verdiepingen opgenomen met een benedenverdieping ruimten voor legering van soldaten en opslag van materiaal. In de contrescarp bevindt zich een Poterne (overdekte gang) die direct naar de ervoor liggende geschutsopstellingen leiden. In 1899 werd de toren gracht verder gedempt en de ophaalbrug verwijderd. Op dit moment resteert nog een klein gedeelte van de oorspronkelijke toren gracht.

Gebouw A1 en A2 - Bomvrijew Gebouwen.
IN 1877 werden twee grond gedekte bomvrije gebouwen A1 en A2 op de twee oosterlijke bastions gebouw. De drie verdiepingen telende gebouwen werden gefundeerd op 318 palen. Op de bovenverdieping bevindt zich een schuilplaats voor soldaten en de kanon remises. De lage tussenverdiepingen diende voor opslag van levensmiddelen . Op de benedenverdieping bevindt zich een wachtverblijf, de hoofdmunitiemagazijnen en een hijsplaats voor munitie.

Groepsschuilplaats type p 16938-1940
aan de vooravond van de WOII werd ook de Nieuwe Hollandse Waterlinie onder dreiging van een Duitse aanval opnieuw versterkt. Op het fort Everdingen werd nog in het voorjaar van 1940 een achttal zware betonnen Groepsschuilplaatsen type p gebouwd. De 3 exemplaren op de noordwestelijke bastion zijn volledig bedekt met een grond dek, van de drie GSP-P op de zuidoostelijke bastion is alleen de bovenzijde nog zichtbaar. Recentelijk is van een exemplaar de toegang weer blootgelegd en is van dichtbij te bezichtigen. Van de twee andere exemplaren ligt een bij de Contrescarpgalerij en een op de noordwestelijke bastion.

Gietstalen Koepelkazemat 1940:
Op het fort Everdingen ligt ook een unieke complete gietstalen mitrallieurkazemat uit 1940 op de zuidoostelijke bastion. Na WOII is deze volledig in de aarden omwalling verdwenen. Recentelijk is deze G-Kazemat blootgelegd en kan van dichtbij bekeken worden. Aan de vele voetafdrukken van de werklaarzen op de bovenkant is duidelijk te zien dat het werk nog niet klaar was bij de Duitse inval in mie 1940!

Sluizenstelsel Fort Everdingen.
De aanwezigheid van een nog goed zichtbaar en vrijwel compleet inudatiestelsel maakt Fort Everdingen heel bijzonder. De Inlaatsluis bij de Lek, een Inlaatkanaal, de grote Beersluis in de Lekdijk en de aan de zuidzijde van de fortgracht gelegen Inudatiesluis en Inudatiekanaal laten heel goed de werking van de pas in 18975 aangelegde Inudatiemiddeleln zien. Er worden plannen gemaakt om het sluis stelsel te restaureren.
































































Geen opmerkingen:

Een reactie posten