Tolkazerne: De naam zegt het al: Dit Tolhuys is in 1598 gebouwd om tol te heffen.
Alle schepen die langs de Gorinchem kwamen moesten tol betalen. Het Tolhuys had dan ook een prachtig zicht over de Merwede. In 1814 werd het een kazerne en in 1862 verbouwd tot een kazerne voor militairen van de artillerie. Zo is de Tolkazerne aan zijn naam gekomen.
Dalempoort Van de vier oorspronkelijke stadspoorten is de Dalempoort als enige overgebleven. Rechts van de poort staat een stenen borstwering met twee schietsleuven. Als u goed kijkt, ziet u nog een grote letter O en een nummer. De O staat voor het toenmalige Ministerie van Oorlog
Verspreid over de vestiging lagen meerdere buskruitmagazijnen. Deze zijn eind 18e eeuw gebouwd maar kregen in 1882 hun huidige vorm. Buskruit is zeer explosief en een ontploffing zou een enorme ramp veroorzaken. De bomvrije buskruitmagazijnen waren dan ook bestand tegen beschietingen met mortierbommen, grote ijzeren ballen gevuld met buskruit.
Kanonnen op Bolwerk 8 zijn originele 24 ponders. Het kaliber van een kanon werd uitgedrukt in het gewicht van de massieve ijzeren kogel die het kanon kon afschieten. In dit geval dus 24 pond. De kanonnen staan op verstelbare affuiten (onderstel) met terugslagslede.
Nat buskruit werkt niet, het moet dus goed geventileerd worden. Hiervoor waren de zogenoemde Sucht riolen. Het gat met tralies in de grond is zo'n Sucht. Het zorgde voor een zuchtje wind in het buskruitmagazijn.
Laboratorium
Poterne: Hieronder zie je een portene die ze aan Napoleon te danken hebben. Op 5 oktober 1811 overnachtte hij met zijn vrouw Marie Louise in de vesting. Te paard inspecteerde hij de vestingwallen en gaf instructies voor verbeteringen. Een van die verbeteringen is deze Porterne een onderdoorgang door de hoofdwal. De Portene was overigens pas twee jaar later in 1813 klaar.
Dit is een van de kleine buskruitmagazijnen in de vestiging. Ze staan al op de Franse kaarten van voor het beleg van Gorinchem (1813/1814) Hier werden de kisten met kardoezen veilig bewaard tot gebruik. De kardoezen - zakjes met afgepaste hoeveelheden kruit - lagen zo altijd klaar om de kanonnen bij acute oorlogsdreiging af te vuren.
De Luitserpost
De Lingewacht. Het witte huis met de drie lindebomen is nu een prachtige stadswoning. maar tot 1967 nog een militair gebouw. In 1704 werd dit het wachtgebouw aan de Linge. Later is het als een militair magazijn gebruikt en in 1830 was hier een laboratorium voor ernst vuurwerk zoals kardoezen, granaten, mortierbommen en lichtkogels.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten